Cockerspanielit ry is the Finnish cocker spaniel breed club, which has been established in 1980. The club is registered in Helsinki but its members and operations cover the whole of Finland. Cockerspanielit ry is a member of the Finnish Kennel Club.

The main task of the club is to maintain the quality and welfare of the breed and to distribute information about the breed to its members as well as to the general public. The club also shares current information on available puppies, forth-coming litters and older cocker spaniels looking for a permanent home.

The club organises the breed specialty show every year, training days as well as various tests and events in tracking, hunting, obience and agility, for instance.

The club magazine 'Cockerspanieli' is published four times a year and sent to members free of charge.

For more information about the club and its committees, please contact the club chairman or secretary:


Chairman
Susanna Sinisaari-Kaisto
puheenjohtaja(at)cockerspanielit.fi

Secretary
Anu Ikonen
sihteeri(at)cockerspanielit.fi

 

You can easily join the club via the internet membership application on the front page. 

 

The membership fee is 35 euros in 2023.  
 


 

COCKERSPANIELIT RY:N TAIPUMUSKOKEESEEN
PARHAALLE JAETTAVA KIERTOPALKINTO

Lahjoittanut 10.11.1990 Hyvinkään Seudun Kennelkerho ry.

Jaettu vuosittain Cockerspanielit ry:n Etelä-Suomen alueella järjestämässä kokeessa.

Loppi 8.9.1991
Cockerspanieliuros KANS&SF MVA Geristavor Dark Shadow, s. 11.11.1988, omistaja Tuija Kaipainen, Espoo
Loppi 5.9.1992
Cockerspanielinarttu Wildfire Neilicca, Nelli, s. 2.4.1991, omistaja Ulla Ketola, Hämeenlinna
Loppi 11.9.1993
Cockerspanielinarttu Davico Mystic Destiny, s. 16.6.1992, omistaja Liisa Pajala, Espoo
Loppi 27.8.1994
Cockerspanieliuros Margate Talk About Rain, Jesper, s. 25.11.1992, omistaja Cia Andergård, Espoo
1995 ei palkintotietoja
Loppi 14.9.1996
Walesinspringerspanieliuros Milfeddyg Brefu, Mikki, s. 12.4.1995, omistaja Niina Seppänen, Espoo
Vihti 16.8.1997
Cockerspanieliuros FIN MVA Crawford Tunnel Of Love, Arttu, s. 7.10.1995, omistaja Kaija Kelorita, Kerava
Loppi 1.8.1998
Walesinspringerspanielinarttu FIN MVA Esmari Rosalin, Ronja, s. 25.7.1995, omistaja Virpi Saarinen
Vihti 31.7.1999
Englanninspringerspanieliuros FIN MVA Mystic Gold-Fever, s. 15.2.1997, omistaja Jenni Kunnaala, Järvenpää
Pernaja Isnäs 5.8.2000
Cockerspanielinarttu Benchmark Touch Of Scifi, s. 17.2.1998, omistaja Sinikka Granström, Helsinki
Pernaja Isnäs 11.8.2001
Irlanninvesispanielinarttu FIN&EST&RUS&LV MVA, V-00, LVV-01, MV-02, NLV-02 Akvavitix Oleaginous Olga, Olga, s. 22.6.1998, omistajat Elena Oikkonen ja Helena Siven
Sammatti 17.8.2002
Cockerspanielinarttu FIN MVA Triplet Nugget, s. 8.2.2000, omistaja Heli Härkälä, Lohja as., tuomari Riitta Vilkman
Espoo Oittaa 10.8.2003
Cockerspanielinarttu Frosty Morning´s Ninetta, s. 12.6.200?, omistajat Nina Menna ja Jutta Martenson, tuomari Riitta Vilkman
Espoo Oittaa 7.8.2004
Englanninspringerspanieli ?, FIN MVA TK1 Bogaloo´s Landmark, s. 2.5.2002, omistajat Camilla Mattson ja Peter Dahl, Ahvenanmaa, tuomari Kaarina Pirilä
Pernaja Isnäs 7.8.2005
Cockerspanielinarttu Emba´s Miss Rosa Munda, s. 7.5.2002, omistaja Liisa Pajala, Espoo, tuomari Riitta Vilkman
Pernaja Isnäs 6.8.2006
Cockerspanieli? Neppari´s Banana Split, s. 22.12.2004, omistajat Maarit ja Timo Hyvärinen, Lohja, tuomari Liisa Pajala
Espoo Oittaa 19.8.2007
Cockerspanieli? Ladysplit´s Cailin, s. 6.6.2006, omistajat Kirsi Moilanen, Jani Ovaska ja Ulla Ruistola, tuomari Liisa Pajala
Elimäki 17.8.2008
Clumberspanieli? FIN&IRL&DK&N&HU&EE CH, EUW-09, FINW-08, FINW-07, jFINW-07, NW-08, jNORDW-07, ESTW-08, jESTW-08 Bumbaa Medvedi Smecka, s. 3.3.2007, omistaja Ira Sarlin Järvenpää, tuomari Liisa Pajala
Elimäki 16.8.2009
Cockerspanieliuros Manchela Shiraz, Elmo, s. 28.3.2008, omistajat Satu ja Marko Laitinen, Helsinki, tuomari Kati Huovila
Elimäki 15.8.2010
Cockerspanielinarttu Raccoon´s Sunny Shimer, Bingo, s. 4.6.2009, omistaja Akane Miura, Masala
Loppi 23.7.2011
Cockerspanielinarttu FI, EE, BY MVA Isbahan´s U So Chic, Donna, s. 21.2.2008, omistaja Viktoria Hennäaho, Pomarkku, tuomari Sari Vottonen
Loppi 30.6.2012
Cockerspanieliuros Boogiestar, Boogi, s.11.5.2011, omistaja Jonna Mattila Hämeenlinna, tuomari Anu Kokkarinen.
Janakkala 8.6.2013
Cockerspanielinarttu Lepänojan Bertha, Ansa, s 2012, omistajat Riikka Torikka ja Inka Tuomisto, Helsinki, tuomari Sari Vottonen.
Janakkala 15.6.2014
Cockerspanielinarttu Davico Whirling Pearl, Helmi, s 2013, omistaja Eija Davidjuk Hämeenlinna, tuomari Liisa Pajala.
Janakkala 13.6.2015
Cockerspanielinarttu Debbie´s Lagavulin Feis lle, Daisy, s 2014, omistaja Viivi Rautiainen ja Sam Cowley Hyvinkää, tuomari Anu Kokkarinen.

Nimensä mukaisesti taipumuskoe mittaa spanieleiden taipumuksia, ei koulutettuja ominaisuuksia. Osallistua saavat kaikki roturyhmiin 8.2 ja 8.3 kuuluvat rodut. Alaikäraja on 9kk, yläikärajaa ei ole. Koiran tulee olla rekisteröity ja asianmukaisesti rokotettu. Myös kivesvikainen uroskoira saa osallistua. Kokeeseen voi osallistua kuinka monta kertaa tahansa, ja se arvostellaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Hyväksytystä suorituksesta käytetään lyhennettä SPA 1. Kokeessa on viisi osa-aluetta, jotka kaikki tulee suorittaa hyväksytysti saadakseen hyväksytyn kokonaisarvostelun. Osa-suoritukset ovat:

Sosiaalinen käyttäytyminen

Tuomari kokoaa oman ryhmänsä lähettyvilleen, ja seuraa siinä koirien käyttäytymistä ryhmässä. Koirat ovat kytkettyinä, ja tuomari käy vuorotellen tervehtimässä kaikkia. Koiran tulee kyetä tulemaan toimeen toisten ihmisten ja koirien kanssa, eikä se siis saa olla aggressiivinen tai osoittaa suurta arkuutta vieraita ihmisiä ja/tai koiria kohtaan. Koirien sukupuolten väliset luonne-erot tulee kuitenkin ottaa huomioon.

Haku ja laukaus

Hakuosuudella koiran tulisi liikkua reippaasti metsässä ja olla kiinnostunut metsän tuoksuista. Aikaa hakuosuuteen voidaan käyttää max. 20 min. josta ajasta ainakin 5min. koiran tulisi liikkua vähintään 10 metrin päässä ohjaajasta, kuitenkin pitäen yhteyttä tähän. Ohjaaja voi suorituksen aikana kehua, kannustaa ja ohjata koiraansa. Hakuosuuden aikana ammutaan haulikolla yksi laukaus (n. 25m. päässä koirasta, kun koira etenee ohjaajasta poispäin) josta koira ei saa lamaantua. Se saa sitä kyllä säpsähtää, mutta sen tulisi vähintäänkin ohjaajan kannustamana pystyä jatkamaan metsän hajujen omatoimista tutkimista. Kun tuomari on mielestään nähnyt riittävästi, pyytää hän ohjaajaa kutsumaan koiran luokseen ja kytkemään sen.

Jäljestys

Jäljestysosuudella jokaiselle koiralle tehdään juuri ennen jäljestykseen lähtöä n. 120m pitkä laahausjälki. Jälki tulee tehdä riistaeläimellä (tavallisimmin kani tai fasaani), joka jätetään kaadoksi jäljen päähän. Noin puolivälissä jälkeä on yksi 90 asteen kulma. Koiralle näytetään jäljen alku, ja ensimmäisen kymmenen metrin matkan sitä saa jäljellä ohjata. Tämän jälkeen koiran tulisi suoriutua kaadolle omatoimisesti, ohjaajan seuratessa koiraa n. 6 metrin mittaisen narun päässä. Jos koira hukkaa jäljen, se voidaan kertaalleen palauttaa puhtaalle jäljelle. Toinen jäljeltä eksyminen hylkää suorituksen. Kaadolle tultaessa koira ei saa sitä pelätä tai raadella. Aikaa jäljestysosuuteen voidaan käyttää max. 10 min.

Vesityö

Vesityöosuudella ohjaaja heittää koiran nähden riistapukin tai riistalinnun veteen niin, että koiralle tulee uimamatkaa vähintään 5m. rannasta poispäin. Kokeen järjestäjä varaa riistapukit koepaikalle, mutta myös omaa riistapukkia tai lintua saa käyttää, kunhan hyväksyttää sen ensin tuomarilla. Mikäli koira ei hae ensimmäistä riistapukkia tai uimamatkasta tulee liian lyhyt, on ohjaajalla mahdollisuus heittää toinen pukki / tehdä uusi heitto. Lisäksi kiviä saa käyttää houkuttimena. On toivottavaa, että koira tuo riistapukin kuivalle maalle. Hyväksyttyyn suoritukseen kuitenkin riittää, että koira tuo riistapukin rannalle tai rannan tuntumaan niin, että ohjaaja voi sen varpaita kastelematta rantavedestä poimia. Aikaa uimasuorituksen voidaan käyttää enintään 5min.

Tottelevaisuus

Tottelevaisuudelle ei ole omaa erillistä suoritusta vaan sitä tarkkaillaan kaikissa osa-suorituksissa. Ihan perus arkitottelevaisuus riittää. Koira, joka pysyy ohjaajansa käsissä ja tulee kutsuttaessa luokse osoittaa siis taipumuskokeessa hyvää tottelevaisuutta.

Lisäksi arvostelulomakkeessa on kohta yhteistyö ja yleisvaikutelma, johon tuomari muutamalla sanalla positiivisessa hengessä kuvaa koiran halua toimia yhteistyössä ohjaajansa kanssa.

Miksi lähtisin taippariin?

…vai pitäisikö ennemminkin kysyä miksi en lähtisi? Vaikka puhutaankin taipumusKOKEESTA, niin kyseessä on ennemminkin mukava ja rentohenkinen päivä metsässä, kivojen koiramaisten tehtävien parissa. Taipparissa on mahdollisuus päästä kokeilemaan, minkälaisia taipumuksia sillä omalla cockerilla kenties voisi olla ihan oikeisiin lintukoiran töihin. Ja onpa moni taipparijäljen jälkeen innostunut kokeilemaan koiransa kanssa myös jäljestyspuoltakin. Koska kyse on nimenomaan koiran taipumuksia mittaavasta kokeesta, voi taippariin osallistua ilman mitään sen suurempaa koiran kouluttamista.

Normaalia kotikoiran elämää viettäneellä cockerilla, joka on liikkunut  vapaana metsässä, ja saanut mahdollisuuden oppia uimaan, pitäisi olla kaikki taipparissa tarvittavat taidot tassuissaan.  Metsässä liikkuessaan ne ovat suorastaan huomaamattamme harjoittaneet nenäänsä, ja selviävät usein jo pelkästään tämän omatoimisen harjoittelun avulla niin hausta kuin jäljestysosuudestakin. Sosiaalinen käytös puolestaan tulee automaattisesti treenattua ihan päivittäisessä arjessa, jos sen oman koiran kanssa liikkuu yhtään missään ihmisten ilmoilla.

Vesinouto on kuitenkin ehkä se asia, jota vähän kannattaa etukäteen harjoitella, etenkin jos oma koira ei ole mikään himo-uimari, ja poimi kyselemättä suuhunsa ihan mitä tahansa. Taipparirannat ovat yleensä varsin nopeasti syveneviä, joten uimaan lähteminen pitää olla koiralle melko varmaa, jotta se myös taipparitilanteessa uskaltaa tassunsa pohjasta irrottaa. Jos se lisäksi törmää riistapukkiin ensimmäisen kerran elämässään siellä taipparilammikossa, niin se saattaa hämmästyksestä jäädä suuhun poimimatta. Pienellä harjoituksella voi siis vähentää työtapaturman riskiä tässä kohdassa. :)

…Niin ja mitä sitten, vaikka tällä kertaa ette saisikaan hyväksyttyä tulosta? Joka tapauksessa vietitte kivan päivän yhdessä, saitte uusia kokemuksia, ja opit ehkä jotain uutta omasta koirastasikin. Aika paljon yhdelle päivälle, eikö totta?  Eiköhän siis tänä kesänä täytetä taipparit cockerspanieleilla, ja lähdetä tekemään uutta ennätystä taipparilastoihin. :)

Teksti: Johanna Kääriäinen

Cockerspanielit ry järjestää joka vuosi cockerspanieleiden pääerikoisnäyttelyn. Tuomarit näyttelyyn kutsutaan pääsääntöisesti rodun kotimaasta Isosta-Britanniasta. Seuraava pääerikoisnäyttely on lauantaina 10.6. 2023

https://www.cockerspanielit.org/index.php/harrastukset/näyttelyt/ajankohtaista-tapahtumat