Tätä on kysytty paljon ja vastaus on: kyllä on.

Cockerspanieli voidaanoikeastaa karkeasti jakaa kolmeen eri linjaan: yksiväriset show-linjaiset, kirjavat show-linjaiset ja working-linjaiset. Linjoja yhdistetään harvoin, mutta sitäkin tapahtuu. Toisen maailmansodan jälkeen linjoja on pidetty aika tiukasti erillään. Suomessa on noin 100 käyttölinjaista (11/11) ja pentueita syntyy 5-6 vuodessa. Working cockerit on jalostettu vain ja ainoastaan käyttöominaisuuksia silmällä pitäen. Näyttelykoirina ne ovat täysin hyödyttömiä. Metsästyskoirina ne ovat taas erittäin käyttökelpoisia. Jalostuksessa on kiinnitetty huomiota riistaviettiin, juoksuhaluun, ylösajokykyyn, noutamiseen ja miellyttämisenhaluun ja koulutettavuuteen.

Suurimmat erot näyttelylinjaisiin ovat ulkonäössä ja miellyttämisen halussa. Working-linjaisella (käyttölinjaisella) eli turbolla on paljon vähemmän turkkia, korvat ovat usein korkeammalle kiinnittyneet, kallo on leveämpi, kuono saattaa olla kapempi, ovat usein pidempirunkoisia ja rakenteeltaan ketterämpiä kuin nk. tavikset. Tosiasiassa turbojen ulkonäkö vaihtelee laidasta laitaan, koska siihen ei juurikaan ole kiinnitetty huomiota jalostuksessa. Värit ovat samoja kuin cockerissa yleensä, tosin jostain syystä maksanvärisiä on enemmän.

Miellyttämisenhalu on valtava (se pitää melkein kokea ennen kuin ymmärtää sen) ja sen vuoksi ne on helposti koulutettavissa. Vaikka eroja on, niin kyllä niistä tunnistaa juuri ne samat piirteet, mitkä tekevät cockerista niin hauskan koiran: vilkkaus, läheisyydennälkäisyys, itsepäisyys, aikaansaavuus, tarmokkuus, osallistuvuus, innostuneisuus, uteliaisuus…

En suosittele turbon hankkimista, ellei ole kiinnostunut metsästämisestä ylösajavalla lintukoiralla. Cockeri on aktiivinen rotu ja tämä turboversio on todella vielä aktiivisempi. Toki se on myös kiva kotikoira, mutta sillä tulee olla rodulle tyypillistä tekemistä tai se turhautuu. Mikäli sellaisen kuitenkin kiinnostaa, niin ottakaa yhteyttä vaikkapa allekirjoittaneeseen, niin ohjaan eteenpäin.

Mikäli haluaa osallistua myös näyttelyihin ja samalla harrastaa metsästystä, niin silloin kannattaa ottaa show-linjainen, jonka vanhemmilla metsästetään, tai molemmat vanhemmat ovat suorittaneet spanielien taipumuskokeen hyväksytysti (SPA1) tai ainakin jommalla kummalla on metsätyskoetulos. On nimittäin täysin mahdollista saada toimiva metsätyskoira myös show-linjaisesta. Metsästystoimikunta voi antaa vinkkejä hankintaan.

Ulla Ruistola, sekä show- että working-linjaisten omistaja, metsästäjä ja kasvattaja.